Europees nieuws

Wat gebeurt er wanneer pompoentaart ontmoet diepe-diep pizza?

Persoonlijke tradities en creatieve bakkerijen

Wanneer iemand zich overweldigd voelt of soms juist een beetje leeg, gaat diegene meestal bakken. Een taart bakken wordt voor velen een manier om iets te vieren, nieuwe vrienden te maken, moeilijke kwesties op te lossen, inspirerende reizen te ondernemen, of simpelweg het gevoel van thuis creëren. Voor een project dat uitgroeide tot een kookboek, met de titel 50 taarten, 50 staten, besloot de auteur Amerika te leren kennen door voor elke staat een taart te maken die iets over haar bewoners en regionale ingrediënten vertelde.

Amerika en de rol van pompoentaart

Bij de keuze van de taart voor deze serie viel de focus al snel op pompoentaart. Zo’n 85% van de ingekookte pompoen die in de Verenigde Staten wordt gebruikt, komt uit Illinois. Het is daarom geen verrassing dat pompoentaart er de officiële staatstaart is. Maar de maker wilde niet gewoon een standaardpompoentaart bakken. Het moest origineel en verrassend zijn.

De idee: een hybride tussen pompoentaart en diepe-diep pizza

Het idee ontstond: een combinatie van een pompoentaart en een diepe-diep pizza. Een diepe-diep pizza wordt dik en in een pan gebakken, waardoor je er met bestek moet eten omdat je het moeilijk met je vingers kunt oppakken. Zo’n taart, vergelijkbaar met een van de hoge gebouwen in Chicago, werd een technisch hoogstandje.

Het deeg en de voorbereiding

De bodem en de egg wash

Het moeilijkste onderdeel van het recept is de bodem. Die moet stevig en krokant worden. Voor het deeg wordt meestal eiwas gebruikt om een goudbruine kleur te verkrijgen. Het maken van deze was gebeurt door één heel groot ei, een extra eidooier en twee eetlepels melk of water te mengen in een container en dit met een staafmixer of garde te kloppen tot een glad mengsel. Deze egg wash geeft een mooi bruin resultaat en voorkomt dat de korst uitdroogt. Het deeg wordt ruhiger en rustiger, wat het bakken vergemakkelijkt.

De voorbereiding van de vulling

De vulling wordt een dag vooraf gemaakt. Hierbij worden in een middelgrote kom alle droge ingrediënten gemengd: suiker, bloem, specerijen, zout en peper. In een andere kom worden de ingekookte pompoen, de room en de eieren gemengd tot een glad mengsel. Vervolgens worden de droge ingrediënten toegevoegd en alles goed gemengd. De vulling moet minimaal twee uur in de koelkast rusten, of liever een nacht, zodat de custard dikker wordt en tijdens het bakken mooier blijft staan.

Voorbakken van de deegbodem

De oven wordt voorverwarmd op 220°C. Het deeg wordt uitgerold zodat het meer dan één centimeter over de rand van de springvorm uitsteekt. De springvorm wordt ingeolied met bakspray en met bakpapier bekleed. Het deeg wordt in de vorm geplaatst, zorgvuldig in alle hoeken en zijden gedrukt, waarna de rand met ongeveer een centimeter overhang wordt gelaten. Vervolgens wordt het deeg bevroren voor minstens een uur. De bodem wordt met een vork geprikt, bekleed met folie en gevuld met bakballen of gedroogde bonen. Daarna wordt het 30 minuten gebakken totdat de korst licht goudbruin kleurt. Na het bakken wordt de bodem met de bakballen verwijderd en volledig afgekoeld, wat enkele uren kan duren.

Het samenstellen en bakken van de taart

De oven wordt opnieuw voorverwarmd op 200°C. De folie en bakballen worden verwijderd, en de bodem wordt met eigeiwasje ingesmeerd om een afdichting te vormen. De bodem blijft in de springvorm. De vulling wordt erin gegoten, en de taart wordt in het midden van de oven geplaatst. Tijdens het bakken wordt de bakplaat om de 15 minuten gedraaid zodat de vulling gelijk gaar wordt. Dit duurt ongeveer 45 tot 50 minuten, tot het midden nog een lichte beweging vertoont maar meestal stevig is. De buitenrand mag niet te donker worden, dus indien nodig wordt de taart afgedekt met aluminiumfolie. Voor het serveren wordt de taart minimaal vier uur afgekoeld. Eventueel wordt deze geserveerd met opgeklopte room, en het wordt aanbevolen om tijdens het kijken van de documentaire serie The Last Dance over Michael Jordan en het Chicago Bulls-team in 1997 ervan te genieten.

Bronnen en auteursrechten

Het recept is aangepast uit 50 taarten, 50 staten door Stacey Mei Yan Fong, copyright 2024, met toestemming van Voracious, een imprint van Little, Brown and Company, New York, NY. Alle rechten voorbehouden.

Spread the love