Wist je dat Nederlanders gemiddeld ruim 30 kilo suiker per jaar binnenkrijgen? Toen ik dat laatst bij de koffieautomaat hoorde, moest ik toch even slikken. De trend om suiker te minderen is overal — mijn collega op kantoor eet alleen nog maar wortels en mijn buurvrouw zweert bij “suikervrije weken”. Dus besloot ik: drie weken zonder suiker, en kijken wat er gebeurt. Spoiler: het was niet alleen maar makkelijk, maar ergens ook verrassend simpel…
Waarom 21 dagen?
Er wordt gezegd dat je na 21 dagen een gewoonte kunt doorbreken — ik weet niet of dat wetenschappelijk klopt, maar het klinkt overzichtelijk. Bovendien zie ik op Insta van die ‘21-dagen challenges’ voorbijkomen, en mensen lijken écht verschil te merken. Dus, waarom niet gewoon proberen?
Wat is ‘geen suiker’ eigenlijk?
Stel je voor — geen stroopwafels, geen dropjes bij de trein, zelfs dat snufje suiker in de ochtendkoffie moet je skippen. Maar in de praktijk is het lastiger: suiker zit bijna overal. Pastasaus, brood uit de supermarkt, zelfs die ‘gezonde’ granolarepen. Kort gezegd, je wordt een soort ingrediënten-detective.
Ik merkte het pas goed toen ik in de Appie voor een snel avondeten stond. Alles even omdraaien, etiketten scannen — je wordt er een soort halve biochemicus van. Mijn moeder zei vroeger al: als het etiket te ingewikkeld is, dan is het niks voor jou. Misschien had ze toch gelijk…
Week 1: Suikerafkick, humeur op nul
- Dag 1-3: Harde realiteit. Koffie zonder suiker? Bah. Snaaihonger rond vier uur? Geen chocoreep. Je hoofd vraagt letterlijk om zoet — misschien niet fysiek, maar die gewoonte zit diep.
- Dag 4-7: Je merkt opeens wat energie-schommelingen. Lichte hoofdpijn, beetje prikkelbaar — collega’s maakten er grappen over. In ons WhatsApp-groepje was er zelfs een weddenschap of ik het zou volhouden.
Het gekke: na dag zeven begon ik beter te slapen. Geen idee of het toeval is, maar ‘s ochtends voelde wakkerder. Kan ook placebo zijn, je weet hoe dat gaat…
Week 2: Smaak verandert, supermarkt-ervaring ook
Halverwege: ineens proef ik hoe zoet wortels eigenlijk zijn. Zelfs naturel yoghurt smaakt best oké. Mijn vriend vond me extremer worden — ik weigerde zelfs verjaardagstaart op kantoor. Tja, alles voor het experiment.
Opvallend: minder trek in snacks. Mijn huid oogde minder dof — hoewel een collega zei dat het licht in kantoor gewoon slecht is. Misschien een beetje beide…
Week 3: Meer energie, minder craving — en toch…
Naarmate het einde naderde, voelde ik me lichter. Niet per se kilo’s kwijt (scheelt misschien een halve), maar m’n buik voelde rustiger. Mijn sportlessen gingen soepeler, en ik had minder last van een energiedip rond drie uur.
Aan de andere kant: sociaal is het lastiger. Probeer maar eens een terrasje te pakken en ‘nee’ te zeggen tegen appeltaart — on-Hollandser wordt het niet.
Wat levert 21 dagen zonder suiker je nu écht op?
- Meer energie (althans, bij mij wel)
- Rustigere buik en geen sugar rush/dip meer
- Beter slapen (al kan dit toeval zijn)
- Smaakzin verandert — groenten lijken zoeter
- Lichamelijk geen wonderen, maar je wordt wel bewuster van wat je eet
Kortom, het is geen magische oplossing — maar minder toegevoegde suikers eten merkte ik écht. Misschien werkt het niet bij iedereen, misschien had ik gewoon zin in een nieuwe routine. Maar het proberen waard is het zeker.
Mijn tips als je het zelf wilt proberen
- Check etiketten — zelfs in je vaste sauzen kan suiker verstopt zitten
- Vertel je omgeving, scheelt gezeur bij een borrel
- Hou vol tot week twee, daarna wordt het makkelijker (bij mij tenminste)
- Gun jezelf kleine beloningen — een nieuw kookboek doet wonderen
In de buurt van Tilburg is trouwens een bakkerij met suikervrij brood — misschien zag ik het verkeerd, maar dat helpt!
Dus, ga jij 21 dagen zonder suiker proberen? Laat wat van je horen — of deel je anti-suikertip in de reacties. Misschien heb je iets beters, wie weet…