Brazilian jabuticaba fruit close-up healthy lifestyle Netherlands
Cultuur en tradities van de volkeren van de wereld

Ten brazylijski secret na długowieczność podbija świat w 2025

Wist je dat er in een vergeten deel van Brazilië mensen wonen die nauwelijks ouderdomsziekten kennen? Niet iets wat je dagelijks hoort op Radio 10, toch? Nou, afgelopen maand las ik daar voor het eerst over. En nu blijkt dit mysterieuze Braziliaanse ‘recept’ voor vitaliteit ineens trending te zijn in Rotterdamse sportscholen en zelfs bij m’n buurvrouw op haar balkon.

Wat is dit Braziliaanse geheim eigenlijk?

Ten eerste: niemand uit Rio komt je vertellen dat je vijf smoothies per dag moet drinken. De Braziliaanse benadering is verrassend gewoon — en misschien daarom zo onweerstaanbaar. We hebben het over Jabuticaba (probeer dat maar eens goed uit te spreken na een paar biertjes) — een kleine paarse vrucht die in Brazilië gewoon langs de straat groeit. Volgens locals is die Jabuticaba niet alleen lekker, maar zit ‘ie ook nog eens bomvol antioxidanten en ontstekingsremmers.

Jabuticaba tree close-up fruit healthy Brazil

Waarom zijn Nederlanders hier nu zo gek op?

Mogen we eerlijk zijn: we zijn gevoelig voor gezondheidshypes. Matcha, açai, kimchi — alles is voorbijgekomen. Maar Jabuticaba lijkt iets anders te doen. Mijn collega van de Albert Heijn zegt dat klanten steeds vaker vragen naar “die paarse superbes”. In het landelijke welzijnsforum werd vorige week zelfs een apart topic aangemaakt: “Ervaringen met Jabuticaba, wie nog meer?”. Kortom, er is iets gaande.

  • Volgens dermatologen uit Amsterdam helpt Jabuticaba je huid soepel te houden. Ideaal als je net als ik bij het zien van je eigen spiegelbeeld soms schrikt.
  • Er zijn signalen dat het eten van deze bes het risico op bepaalde ouderdomskwalen verlaagt – mijn huisarts vindt het ‘interessant, al is meer onderzoek nodig’.
  • Je kunt Jabuticaba eten, drinken als sap en zelfs verwerken in cocktails – handig feitje voor vrijdagavond.

Hoe voeg je het toe aan je leven?

Heel eerlijk: Jabuticaba vind je niet zomaar tussen de seizoensproducten bij de PLUS. Maar via Turkse toko’s of Aziatische winkels in Den Haag kun je met wat geluk een bakje op de kop tikken. Of, voor de diehards: online laten komen. Mijn buurvrouw bestelde zo’n pakketje en had binnen drie dagen haar eigen voorraad in huis.

Dutch person trying exotic jabuticaba fruit at home

Er zijn ondertussen zelfs recepten in omloop voor Jabuticaba-jam — die werd in ons buurtappje getipt. Niemand weet precies hoeveel je per dag zou moeten eten voor dat Braziliaanse effect, dus ik houd het voorlopig op ‘met mate’. Misschien werkt het voor mij, misschien ook niet… Maar het geeft een beetje flair aan de standaard havermout in de ochtend.

Meevaren op de trend of toch maar laten?

Het is altijd verleidelijk om te geloven in wondermiddelen. Toch is het Braziliaanse geheim eigenlijk meer een reminder: afwisseling, lokaal eten én een beetje nieuwsgierig zijn naar het onbekende. In het dorp van mijn moeder zeggen ze altijd: ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’. Dus – ik blijf experimenteren.

Bent u al gevallen voor deze Braziliaanse hype, of wacht je liever af tot de buurvrouw overgaat op iets nieuws? Deel gerust uw ervaringen of tips in de reacties — misschien heb ik iets gemist, wie weet. In ieder geval weet je nu meer over die mysterieuze paarse bes die Nederland langzaam verovert. In ieder geval – dit verhaal is nog niet af.

Spread the love