Wist je dat hoe je je keuken inricht, direct invloed heeft op je creativiteit – niet alleen in koken, maar ook breder? Dat vermoeden had ik lang niet. Maar na een paar wijzigingen, volgens een eeuwenoude Chinese filosofie, werd mijn keuken ineens de plek waar ik ideeën kreeg. Serieus: mijn buurvrouw kwam zelfs vaker voor ‘inspirerende’ koffies.
Waarom zouden we keuken-routine uit China willen halen?
Er zijn honderden keukentips online – van IKEA tot VT Wonen. Maar feng shui kreeg ik vooral aangeraden in onze buurtapp. Volgens de buren helpt het om niet alleen rust, maar ook speelse flow te brengen. Een vriend uit Rotterdam zei laatst: ‘Elke keer als ik iets volgens feng shui aanpas, sta ik ineens soep te improviseren die iedereen wil proeven.’ Het klinkt gek, maar ergens geloof ik erin.
De basics van feng shui in de keuken (niet zo zweverig als je denkt)
- Houd het schoon: volgens mijn moeder – en feng shui – is een opgeruimde keuken de alfa en omega.
- Energie laten stromen: Zet niet alles vast tegen muren, maar laat ruimte rondom het fornuis en de spoelbak.
- Kleuren doen ertoe: Geel en groen stimuleren volgens feng shui creativiteit en goede eetlust. Misschien niet voor iedereen, maar geel gordijn – werkt bij mij.
- Geen messen zichtbaar: Chinese wijsheid, maar ook handig: minder ruzie-energie. Mijn collega lachte om dit advies – tot hij zijn messenblok wegzette en minder stress voelde in huis. Toeval?
- Verse kruiden of bloemen: Volgens feng shui essentieel, volgens Jumbo Almere gewoon leuk.
Praktische stappen voor je eigen keuken (ik heb het zelf getest)
- Begin met alles weggooien wat je al maanden niet aanraakt. Echt, je mist het niet.
- Zet je fornuis niet recht tegenover de deur – volgens oude boeken verlaagt dat je ‘kookenergie’. Op mijn vorige adres stond mijn kookplaat precies bij de ingang, en ik was altijd gehaast. Kan toeval zijn, maar nu is alles relaxter.
- Hang een paar potjes met basilicum of munt (of gewoon een plantje van Albert Heijn). Het ruikt niet alleen lekker, maar maakt iets wakker qua inspiratie – althans bij mij.
- Probeer kleuraccenten toe te voegen – paarse kom, groene schalen of zelfs tegels, als je durft. In onze straat noemt iedereen mijn groene snijplank ‘het creatieve plankje’.
- Houd het licht natuurlijk. Dus geen kille TL-buis, maar liever een simpele lamp die daglicht doet denken.
Kan iedereen creatiever worden met feng shui?
Hier wordt het lastig – misschien werkt het niet voor iedereen even snel. Mijn kennis uit Eindhoven merkte weinig verschil, maar vertelde wel dat ze bewuster kookt sinds haar kruidenplankje voor het raam staat. Zelf merk ik dat ik meer experimenteer en plezier heb in koken sinds ik ‘feng shui gezelligheid’ toepaste. Misschien is het psychologisch… of gewoon toeval.
Slimme tips van locals (en een beetje uit eigen keuken)
- ‘Leg een klein steentje bij het fornuis voor goede energie,’ hoorde ik in de yogastudio in Groningen – geen idee of het helpt, maar het staat best leuk.
- In ons ouderlijk huis hingen we altijd windgong bij het raam. Volgens mijn zus brengt het niet alleen sfeer, maar verjaagt ook slechte kookbuien.
- Kleine regionale hack: in Friesland is het normaal om de keuken netjes af te sluiten na het koken. ‘Energiek in huis, geen chaos,’ zoals mijn vader zegt.
Kortom – je hoeft geen complete verbouwing te doen om meer creativiteit en comfort in je keuken te brengen. Kleine stappen, beetje lef en misschien een snufje Chinees bijgeloof. Wie weet merk je over een paar weken al verschil… Of misschien is het gewoon gezellig.
En nu ben ik benieuwd: heeft iemand van jullie ooit feng shui ingezet? Of gewoon toevallig een stapel kruiden op het aanrecht gezet en merkte verschil? Laat het gerust weten in de reacties hieronder – ben niet de enige die zijn keuken steeds weer opnieuw wil ontdekken, toch?