Iedereen doet het wel eens: restjes eten in een plastic bakje, hop – even in de magnetron. Maar wist je dat je daarmee misschien je gezondheid op het spel zet? Ik las onlangs een artikel van een voedingsdeskundige uit Groningen – en sindsdien denk ik er toch even over na. Het lijkt zo handig, maar er schuilt meer achter dat zoemende apparaat op kantoor, geloof me.
Plastic in de magnetron – klinkt onschuldig, maar is het dat eigenlijk wel?
Mijn buurvrouw, altijd in de weer met mealpreppen, gooit gerust haar Tupperware in de magnetron. “Dat kan toch prima? Die bakjes hebben zo’n vorkje-icoontje,” zegt ze. Maar verschillende onderzoeken – waaronder eentje van de Universiteit Utrecht vorig jaar – laten zien dat niet alle plastics bestand zijn tegen hitte. Er kunnen microplastics en chemische stoffen, zoals BPA’s, vrijkomen. Dit zit dan vervolgens gewoon in je maaltijd.
Wat gebeurt er als je plastic opwarmt?
Even een korte scheikundeles (ik vond dat vroeger trouwens verschrikkelijk op school, maar nu snap ik eindelijk waarom het belangrijk is). Wanneer je plastic verwarmt, breken sommige moleculen af. Die komen terecht in je eten of drinken. Vooral oudere bakjes of goedkope varianten van, tja, Action of Hema zijn berucht. In mijn studentenhuis hadden we zo’n la vol met mysterieuze bakjes – achteraf gezien misschien niet de beste keuze.
- BPA en weekmakers – Deze stoffen verstoren je hormoonhuishouding, volgens onderzoek van het RIVM
- Microplastics – Die kleine deeltjes reizen vrolijk door je lichaam en stapelen zich mogelijk op in organen, aldus een artikel dat vorige maand viral ging in onze buurtapp.
- Smaak & geur – Ooit die muffe plasticlucht geroken na het opwarmen? Dat is dus niet voor niets…
Zijn ‘magnetronbestendige’ bakjes dan wel veilig?
Daar wordt veel over gepraat – zelfs mijn collega van HR vroeg het laatst. Die symbooltjes op plastic zeggen eigenlijk vooral dat het materiaal de hitte van één keer opwarmen ongeveer aankan, niet per se dat het veilig is voor jarenlang gebruik. Na verloop van tijd kunnen er barstjes ontstaan waarin bacteriën zich ophopen. tja, en wie wast nou écht altijd z’n bakjes 100% schoon af?
Wat kun je dan wél doen? Praktische tips voor drukke dagen
Ik snap best: je hebt geen zin om elke dag extra vaat te draaien. Maar gezondheid gaat voor, toch? Hier een paar dingen die bij mij prima werken (hoewel misschien niet iedereen het met me eens is):
- Gebruik glazen bakjes voor opwarmen – IKEA verkoopt betaalbare opties, of check eens bij Blokker.
- Overweeg keramiek – dat bewaarservies van je moeder ligt vast nog ergens stof te happen.
- Moet het toch plastic zijn? Giet je eten eerst over in een diep bord voordat je het verwarmt.
- Lees altijd de kleine lettertjes – soms kom je erachter dat je oude bakje gewoon niet bestand is tegen hitte.
Is het écht zo erg? Of is het overdreven?
Sommigen zeggen dat het allemaal wel meevalt. Mijn oude huisgenoot eet gewoon nog steeds uit dezelfde bakjes als in 2010 – en die leeft ook nog. Maar steeds meer studies tonen risico’s aan. Misschien werkt het niet voor iedereen hetzelfde, maar als ik de keuze heb, kies ik liever voor iets veiliger. De volgende keer dat je je eten opwarmt, kijk dan nog één keer naar dat plastic bakje… misschien is dit net het moment om een andere gewoonte te beginnen.
In het kort: als je je gezondheid een beetje serieus neemt (en niet nóg een reden wil verzinnen om te klagen over de zorgverzekering), probeer eens een alternatief. Of je het straks blijft volhouden – dat zie je dan wel weer. In ieder geval hoor ik graag: hoe doen jullie dit thuis? Heb je tips of is het allemaal bangmakerij? Laat het hieronder weten of stuur een foto van je mooiste bewaarbakje. nu ben ik benieuwd!