happy Dutch senior couple cooking traditional meal in home kitchen
Geschiedenis en archeologie

Dit historische dieet helpt moderne 50-plussers gezonder te leven

Wist u dat het dieet uit de tijd van uw opa en oma misschien meer voor uw gezondheid kan doen dan dat nieuwste «superfood»? Volgens een onderzoek dat ik vorige week tegenkwam, zijn er steeds meer mensen van boven de vijftig die de kracht van het zogeheten historisch dieet herontdekken. Niet per se om af te vallen, maar vooral om zich weer goed te voelen — en dat is wat telt als je net als ik af en toe vergeet waar je je sleutels hebt gelaten.

In mijn vriendengroep hoor ik het steeds vaker: “Misschien moeten we gewoon weer eten zoals onze ouders vroeger deden — aardappels, groenten, stukje vis.” Het klinkt bijna te simpel, maar ergens is het ook een beetje logisch… En dat is wat me blijft intrigeren.

Wat is het historische dieet — en is het echt zo bijzonder?

Het gaat hier dus niet om een ingewikkelde lijst met verboden producten of ingewikkelde recepten. In basis is het historisch dieet wat Nederlanders tussen pakweg 1920 en 1970 dagelijks op tafel zetten:

  • Aardappels, groente, beetje vlees of vis
  • Peulvruchten (denk aan bruine bonensoep — m’n moeder maakte het elke woensdag)
  • Niet te veel suiker, vrijwel geen ultra-bewerkte producten
  • Vers brood — het liefst volkoren, en niet uit Amerikaans fabrieksbrood

Volgens de Voedingscentrum, eten we nu per jaar bijna drie keer zoveel suiker en bewerkt voedsel als onze grootouders. Of dat voor iedereen slecht is… daar verschillen de meningen over. Maar feit is dat vijftigplussers die terugschakelen naar het eenvoudige eten uit hun jeugd, zich opvallend fitter en minder opgeblazen voelen. Mijn buurvrouw uit Den Haag zegt zelfs: “Sinds ik weer gewoon stamppot eet, ben ik die opgeblazen buik eindelijk kwijt.”

Dutch 50 plus couple cooking together historical meal home kitchen

Waarom lijkt het voor 50-plussers zo goed te werken?

Het opmerkelijke is: juist als je boven de vijftig raakt — en het lijf ineens rare signalen begint te geven (wie krijgt nou last van paprika’s?) — lijkt dit ouderwetse eetpatroon rust te brengen in het maag-darmgebied. Minder ingrediënten, minder geknutsel, meer pure smaken.

Natuurlijk moet je niet verwachten dat je na één week meteen tien jaar jonger bent. Al lijkt het bij mijn oom uit Zwolle wel zo; hij eet sinds januari “zoals vroeger”, wandelt iedere dag het park rond en floepte laatst ineens weer in zijn oude spijkerbroek. Of het nou echt aan het dieet ligt, weet ik niet zeker — misschien is het ook gewoon het idee dat je ‘iets doet’. Maar lekker is het in elk geval.

Zo zet u zelf de eerste stap (zonder gekke hypes)

  • Maak een boodschappenlijstje: Houd het simpel. Aardappels, verse groente, peulvruchten. Lokaal kopen — op de markt in Utrecht zijn bijvoorbeeld weer goeie sperziebonen deze week.
  • Herontdek oude recepten: Vraag aan familie of buren wat hun favoriete ouderwetse gerecht is. Wij eten hier thuis op zondag altijd weer hutspot “zoals oma het maakte”.
  • Laat ultra-bewerkt even staan: Je hoeft niet streng te zijn, maar probeer snacks en zoete frisdrank wat te beperken.
  • Eet samen: Volgens mij smaakt alles beter als je het deelt — niet alleen met familie, maar ook met buren. Op onze straat doen we soms gewoon ‘ouderwetse eettafel’. Gek genoeg praat je dan echt met elkaar, zonder dat iedereen op z’n mobiel tuurt.

vintage Dutch dinner table with healthy traditional food and people over 50

En de valkuilen? Want perfect wordt het nooit

Is het allemaal rozengeur en maneschijn? Nou, niet per se. Soms mis ik pasta met heel veel kaas (tja, wie niet?). En eerlijk: de eerste week verlangde ik stiekem naar chips. Als je altijd gewend was aan de snelheid van kant-en-klaar, is even zelf snijden en koken wel wennen.

Misschien werkt het minder goed als je niet zo van koken houdt — mijn collega’s zeggen wel eens: “Wie heeft daar nou tijd voor?” Kan ik inkomen, hoor. Maar op een of andere manier voelt eten uit de oude tijd… tja, misschien gezelliger? Lastig te zeggen. In ieder geval is het een experiment waard.

Dus: historisch dieet — echt iets voor u?

Of je nou in Maastricht of Groningen woont, de basis is meestal hetzelfde: eet zoals mensen deden vóórdat alles in pakjes kwam. U hoeft er geen foodie voor te zijn. Probeer het eens een week — en misschien verbaast u zichzelf. Laat vooral in de reacties weten of het bij u werkt, want wie weet vergis ik me gewoon. In elk geval: eet smakelijk en geniet van die goeie ouwe smaken!

Spread the love