Je hebt dit vast eens gehoord: Italianen drinken cappuccino alleen bij het ontbijt. Maar waarom eigenlijk? Wat maakt die melkbom na elf uur ineens zo… ongepast? Toen ik afgelopen zomer in Bologna was, merkte ik het weer — rond het middaguur was het café vol, maar niemand bestelde cappuccino. Mijn buurman, Gianluca, fronste zelfs toen een toerist er één vroeg. Liever espresso, zei hij. Waar komt dat vandaan? Hier het verhaal, met een paar eigen twijfels en rare observaties.
Niet zomaar traditie, maar bijna een wet
Italianen staan bekend om duidelijke eetregels. Pizza eet je zonder ketchup — cappuccino drink je vóór 11 uur. Het klinkt streng, maar het heeft iets logischer dan je zou denken. In Italië draait ontbijt vooral om zoet: cornetto (een soort croissant), koekjes en dus cappuccino. De melk maakt het ontbijt voller en zachter voor je maag. Na de ochtend? “Dan is je maag sterk genoeg voor koffie zonder melk,” zei een barista in Napoli vorige maand. Of het waarheid is? Tja, volgens mijn collega’s in Amsterdam is het meer gewoonte dan wetenschap…
Gezondheid én gewoontes
Bestel je na het ontbijt een cappuccino, dan kijken veel Italianen je raar aan. Niet omdat ze streng zijn, maar omdat melk na 11 uur als ‘zwaar’ wordt gezien. Vooral na een stevige lunch met pasta — melk zou de vertering verstoren. Of dat echt zo is? Ik heb er nooit buikpijn van gehad, maar vriend Alberto uit Rome zweert erbij.
- Voor 11 uur: cappuccino en zoete broodjes — klassiek ontbijt
- Na 11 uur: espresso, al dan niet staand aan de bar
- Lunchtijd: koffie zonder melk, soms een snelle macchiato
En let op: je kunt gerust water bij je espresso vragen (zelfs mijn moeder doet dat), maar cappuccino na je pasta? Bijna heiligschennis. Hoewel, in sommige koffietentjes in Amsterdam krijg je misschien raar opgekeken als je élke dag om 15:00 uur een cappuccino bestelt — maar probeer het eens in Milaan, het is net anders.
Toeristenval én signaal voor locals
Een bekende truc in toeristische delen van Italië: zie je iemand na het middaguur cappuccino drinken, dan is het waarschijnlijk een toerist. Mijn vriendin uit Bari vertelde dat barista’s ze zelfs meer rekenen, omdat ze weten — dit zijn geen locals. Dus, wil je niet door de mand vallen? Bestel na elf uur gewoon een espresso.
Maar eerlijk: in Nederland doen we alles net even anders. Hier drinken we cappuccino de hele dag, zelfs om 18:00. Mijn collega’s lachen er soms om, maar het went snel. Misschien is het juist leuk om je aan te passen aan de lokale koffie-etiquette als je in Italië bent — je krijgt er zelfs betere service voor terug. Of niet, ik kan er naast zitten…
Kleine tips als je naar Italië gaat
- Wil je meedoen met de locals? Ochtend = cappuccino, middag = espresso
- Vraag naar ‘caffè’ — dat is altijd een shotje espresso
- Check het ontbijt in je hotel: vaak zijn er alleen zoete dingen
Kortom, het ‘geen cappuccino na 11 uur’-fenomeen zegt veel over Italiaanse cultuur. Het draait om ritme, traditie en een beetje nuchterheid. Misschien is het ingewikkeld, misschien juist charmant. In ieder geval: probeer volgende keer in Italië eens een espresso rond de lunch — dan hoor je er een stukje meer bij.
wat is jouw vreemdste koffie-ervaring op vakantie geweest? Laat vooral een reactie achter, ben benieuwd! Of deel dit artikel eens in je groepsapp — wedden dat er discussie ontstaat?