Europees nieuws

Hoe langzaam te eten: een simpele manier om je gezondheid te verbeteren

De invloed van de snelheid van eten

Het tempo waarin iemand zijn maaltijd naar binnen werkt, kan net zo belangrijk zijn als de keuze van het voedsel zelf. Experts richten zich vaak op welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden of juist kunt toevoegen aan je dieet om je gezondheid te bevorderen. Maar hoe snel je eet, kan ook leiden tot problemen. Eten in minder dan twintig minuten kan risico’s met zich meebrengen, zoals het vastzitten van voedsel, overmatig eten voordat je hersenen de signaal geven dat je verzadigd bent en ongemak bij je mede-eters of degenen die de maaltijd voor je klaargemaakt hebben.

Wat is te snel eten?

Voor mensen die regelmatig hun ontbijt, lunch of diner binnen een periode van minder dan 20 tot 30 minuten naar binnen werken, geldt dat ze te snel eten. Leslie Heinberg van het Center for Behavioral Health aan de Cleveland Clinic legt uit dat het ongeveer twintig minuten duurt voordat de maag via hormonale signalen aan de hersenen doorgeeft dat hij vol is.

Wanneer iemand in kortere tijd eet, kunnen deze lichaamssignalen worden gemist, waardoor men meer eet dan nodig is.

Waarom is dat problematisch?

Snelle eters slokken vaak meer lucht in, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel of spijsverteringsproblemen, aldus Heinberg. Bovendien kan onvoldoende kauwen de vertering verstoren, waardoor de voedingsstoffen niet volledig worden opgenomen. Onvoldoende gekauwd voedsel kan ook blijven steken in de slokdarm.

Verschillende studies verbinden snel eten met een verhoogd risico op obesitas. Tegelijkertijd blijken langzamere eters minder vaak overgewicht te hebben.

Hoe kun je langzaam eten?

De eerste stap is simpel: zet de televisie uit en leg je telefoon weg. Als je tijdens het kijken eet, is de kans groter dat je doorgaat tot de commercial of de show voorbij is, zegt Heinberg. Dit vermindert de aandacht voor je eigen verzadigingsgevoel, waardoor je sneller meer eet dan je nodig hebt.

Door je volledige aandacht op het eten te richten, kun je meer genieten van je maaltijd en minder eten.

Het aanpassen van je eetgewoonten kan moeilijk lijken omdat ze vaak ingebakken zijn. Heinberg adviseert onder andere te oefenen met het gebruik van je niet-dominante hand, eetgerei zoals stokjes te gebruiken die je normaal niet zou gebruiken, of op gezette tijden pauzes in te lassen om water te drinken terwijl je maaltijd nog niet op is.

Voor mensen met een druk leven kan het lastig zijn om lang genoeg te kauwen of aandachtig te eten tijdens werkvergaderingen of terwijl ze bezig zijn met andere taken. Sarah Berry, hoofdwetenschapper bij het Britse voedingsbedrijf ZOE, benadrukt dat het belangrijk is om wanneer het kan, bewust te zijn van de smaak en textuur van het eten.

De kracht van goed kauwen

Een eenvoudige methode om langzamer te eten is meer te kauwen. Helen McCarthy, klinisch psycholoog bij de British Psychological Society, beveelt aan om langer te kauwen op elke hap. Door je mondvuldje vaker en langer te kauwen, vertraag je je eetgedrag.

Ook het soort voedsel speelt een rol. Het is makkelijker en sneller om ultrabewerkte of snelle voedingsmiddelen te eten omdat ze meestal een zachte textuur hebben. Groenten en eiwitrijke voeding verteren meer langzaam en vereisen meer kauwen.

Sommige patiënten van McCarthy merkten dat ze onbedoeld minder plezier hadden aan eten toen ze begonnen met langzamer kauwen. Één vrouw bijvoorbeeld at elke avond een tube chips en werd door McCarthy aangeraden om elke chip apart te eten. Volgens haar voelde dat alsof ze een bek vol kleverige chemische stoffen had, en verloor het snacken zijn plezier.

Samenvatting

Het verminderen van de snelheid van eten kan voordelen bieden voor de gezondheid, het spijsverteringsproces en het algemeen welzijn. Kleine aanpassingen in de eetgewoonten, zoals aandachtiger kauwen en het vermijden van afleiding tijdens het eten, kunnen een groot verschil maken in de manier waarop we voedsel ervaren en verwerken.

Spread the love